Albert en Paola hebben dertien man personeel

Vorsten

28-01-2016 08:05:00

BRUSSEL – Koning Albert II en koningin Paola hebben nog dertien personeelsleden in dienst. Het merendeel betaalt de Belgische koning zelf met het geld van de dotatie. Albert, die in 2013 afstand deed van de troon, maakt gebruik van slechts drie van de tien ‘gratis’ personeelsleden die hem zijn aangeboden.

Het gaat om één chauffeur en twee onderofficieren, schrijven Belgische media op basis van weekblad Le Soir Mag. De rest van zijn werknemers betaalt Albert zelf van zijn uitkering uit de staatskas, in België dotatie geheten. Vorig jaar bedroeg die 906.000 euro.

Na zijn troonsafstand bepaalde de Belgische regering de hoogte van Alberts dotatie en werd besloten dat de staat tien gedetacheerde ambtenaren ter beschikking stelt aan de koning en zijn vrouw. Die personeelsleden hoeft Albert niet zelf te betalen.

De 81-jarige Albert en de 78-jarige Paola wonen in Kasteel Belvédère in Laken. Dat is geen eigendom van het gewezen staatshoofd, maar maakt deel uit van de Koninklijke Schenking. Albert en Paola hebben nog maar weinig officiële verplichtingen, maar in Belvédère ontvangen ze nog geregeld vooraanstaande gasten.


Meer België