Australische bergketen verliest naam van koning Leopold II

Vorsten

03-07-2020 19:10:29

De regering van de Australische deelstaat West-Australië heeft weinig tijd nodig gehad om met een nieuwe naam te komen voor de oorspronkelijk naar de Belgische koning Leopold II vernoemde bergketen in het noordwesten van de staat, de King Leopold Ranges. Minister Ben Wyatt van Aboriginal-zaken bevestigde vrijdag dat het gebied voortaan Wunaamin-Miliwundi Ranges heet.

De nieuwe naam is gekozen in nauw overleg met de verschillende Aboriginal bevolkingsgroepen. “Wunaamin-Miliwundi is een combinatie van de traditionele namen van de Aboriginal-bewonersgroepen Ngarinyin en Bunuba voor die bergketen”, vertelde Wyatt aan de nieuwszender ABC. De oorspronkelijke bewoners waren het snel eens over de naamsverandering, voegde Wyatt eraan toe. “Daarmee zijn we af van de naam van een tiran.”

Wyatt was blij met met de instemming omdat eerder vergeefs was geprobeerd de naam van koning Leopold uit te vlakken. Die pogingen strandden omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt over een nieuwe naam. De King Leopold Ranges doorkruisen het grondgebied van meerdere Aboriginal-volken, die elk zo hun eigen benamingen hebben voor het natuurgebied.

Het gebied kreeg op 6 juni 1879 zijn naam van ontdekkingsreiziger Alexander Forrest, een broer van de eerste premier van de deelstaat. Hij vernoemde verschillende gebieden naar Europese vorsten vanwege hun vermeende interesse in ontdekkingsreizen. Leopold II had geen enkele band met Australië, maar de vernoemingen waren destijds een gebruik.

Op dat moment was de koning der Belgen naarstig op zoek naar een kolonie, die hij in 1885 uiteindelijk voor zichzelf kreeg in de vorm van de Congo-Vrijstaat. Daar vestigde hij vervolgens een schrikbewind, waardoor naar schatting tien miljoen Afrikanen het leven lieten en vele mensen werden verminkt. België nam in 1908 de kolonie over nadat de gruweldaden wereldwijd voor ophef hadden gezorgd.


Meer België

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.