Belgisch koningshuis herinnert aan geboorte Boudewijn

Vorsten

07-09-2020 13:01:32

Het Belgische koningshuis staat maandag stil bij de geboorte van prins Boudewijn, precies negentig jaar geleden, op 7 september 1930. Op sociale media zijn foto’s geplaatst van de baby op het terras van kasteel Stuyvenberg in de armen van zijn moeder prinses Astrid, die vier jaar eerder was getrouwd met de Belgische troonopvolger prins Leopold. De opnamen uit het familiealbum zijn gemaakt door Boudewijns oma, koningin Elisabeth.

View this post on Instagram

⁣ ⁣ Aujourd’hui, il y a 90 ans que le Roi Baudouin est né. Baudouin Albert Charles Leopold Axel Marie Gustaaf est a vu le jour le 7 septembre 1930 au Château du Stuyvenberg (Laeken). Les photos du Prince encore bébé, dans les bras de sa mère, la Princesse Astrid, ont été prises par sa grand-mère, la Reine Elisabeth. Ce sont les toutes premières photographies du futur Roi Baudouin qui a régné de 1951 à 1993. Quelques anecdotes :⁣ ? Le Roi Baudouin a été nommé d’après le Prince Baudouin, le frère aîné de son grand-père, le Roi Albert Ier. ⁣ ? Le Roi Baudouin était très sportif, tout comme son père le Roi Léopold III. Il pratiquait le golf et le ski.⁣ ? Le Roi Baudouin avait une véritable passion pour l'astronomie et aimait observer les étoiles.⁣ —————⁣ Koning Boudewijn zou vandaag 90 jaar geworden zijn. Boudewijn Albert Karel Leopold Axel Marie Gustaaf werd geboren op 7 september 1930 in het Kasteel van Stuyvenberg (Laken). De foto‘s van de Prins als baby in de armen van zijn moeder Prinses Astrid werden genomen door zijn grootmoeder Koningin Elisabeth. Het zijn de allereerste foto‘s van de toekomstige Vorst. Koning Boudewijn regeerde als Koning der Belgen van 1951 tot 1993. Enkele weetjes: ⁣ ? Koning Boudewijn werd genoemd naar Prins Boudewijn, de oudere broer van zijn grootvader Koning Albert I. ⁣ ? Koning Boudewijn was zeer sportief, net als zijn vader Koning Leopold III. Hij was erg bedreven in golf en skiën. ⁣ ? Koning Boudewijn had een ware passie voor astronomie en genoot ervan om naar de sterren te kijken. ⁣ ⁣ #BelgianRoyalPalace #MonarchieBe ⁣ ? Koninklijk Paleis / Palais Royal⁣

A post shared by Belgian Royal Palace (@belgianroyalpalace) on

Vier jaar na zijn geboorte werd Boudewijn door het verongelukken van zijn opa koning Albert I en de troonsbestijging van zijn vader als koning Leopold III zelf de nieuwe troonopvolger. Aan het gezinsgeluk kwam amper een jaar later in 1935 een einde doordat moeder Astrid bij een verkeersongeluk in Zwitserland om het leven kwam. Ze was nog geen dertig jaar oud.

Boudewijn volgde zijn vader op in 1950. Noodgedwongen, omdat er in België grote onenigheid was over de rol die Leopold III had gespeeld in de Tweede Wereldoorlog en Vlamingen en Walen elkaar naar het leven stonden over de vraag of hij koning mocht blijven of niet. Leopold koos uiteindelijk voor troonsafstand ten gunste van de ‘koninklijke prins’ Boudewijn, die in 1951 werd ingehuldigd. Als koning regeerde hij tot aan zijn onverwachte dood in 1993.

Bij de 25e verjaardag van zijn overlijden sprak de Belgische kardinaal Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, over Boudewijn als “een rechtschapen man, een staatshoofd dat niet als instelling functioneerde maar als mens regeerde.” Volgens De Kesel was de koning “uiterst gewetensvol, met overtuiging en karakter. Zijn gezag was groter dan de macht waarover hij beschikte.”

Meer België