Belgische hof eert jarige Paola met opmerkelijke foto

Vorsten

11-09-2020 16:14:25

Het Belgische hof staat vrijdag stil bij de 83e verjaardag van koningin Paola, de moeder van de huidige koning Filip en echtgenote van de sinds 2013 gepensioneerde koning Albert II. Het paleis plaatste twee jeugdige foto’s van Paola op sociale media, waarop ze onder anderen is te zien met haar twee oudste kinderen Filip en Astrid.

View this post on Instagram

⁣ ⁣ La Reine Paola fête aujourd’hui ses 83 ans ! Saviez-vous que:⁣ ? Paola Ruffo di Calabria est d'origine italienne, mais a également du sang belge. Sa grand-mère paternelle, Laura Mosselman du Chenoy (1851-1925), etait issue d'une famille bruxelloise. ⁣ ? Si l'on se plonge dans l'arbre généalogique de la Reine, on ne peut ignorer le Marquis de La Fayette, un des grands héros de la lutte américaine pour l'indépendance. La Fayette est l'un des arrière-grands-pères de la Reine Paola. Si on grimpe dans l'arbre généalogique de sa mère en passant par les femmes, on arrive à Anastasie de La Fayette, fille du célèbre marquis.⁣ ? A l'initiative de la Reine Paola, l'art moderne et contemporain ont été introduits au Palais Royal, notamment l’installation de #JanFabre avec des coléoptères dans la Salle des Glaces, les peintures de #MichaelBorremans, les fleurs de #PatrickCorillon, les peintures vertes de #MartheWéry près du bureau du Roi et les photographies de #DirkBraeckman.⁣ —————⁣ Koningin Paola wordt vandaag 83 jaar! Enkele weetjes: ⁣ ? Paola Ruffo di Calabria is van Italiaanse afkomst, maar heeft eveneens Belgisch bloed. Haar grootmoeder langs vaderszijde Laura Mosselman du Chenoy (1851-1925) stamde uit een Brusselse familie. ⁣ ? In de stamboom van de Koningin valt ook de markies de La Fayette. De markies wordt beschouwd als een grote held van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd. La Fayette is één van de bet-bet-bet-overgrootvaders van Koningin Paola. Als we vanaf haar moeder opklimmen in de stamboom via de vrouwen, komen we uit bij Anastasie de La Fayette, dochter van de bekende markies.⁣ ? Op initiatief van Koningin Paola deed de moderne en hedendaagse kunst haar intrede in het Koninklijk Paleis, waaronder de installatie met kevers van Jan Fabre in de Spiegelzaal, de schilderijen van Michael Borremans, de bloemen van Patrick Corillon, de groene schilderijen van Marthe Wéry nabij het bureau van de Koning en de foto’s van Dirk Braeckman.⁣ ⁣ #BelgianRoyalPalace #MonarchieBe⁣ ? Koninklijk Paleis / Palais Royal

A post shared by Belgian Royal Palace (@belgianroyalpalace) on

Die opname is ironisch daags nadat het Hof van Beroep in Brussel het wettig vaderschap moest vaststellen van Delphine Boël, de in 1968 geboren buitenechtelijke dochter van Albert. Begin jaren zestig was het huwelijk van Albert en de van oorsprong Italiaanse Paola alles behalve harmonieus, en het gezinsleven zoals afgebeeld op de foto allesbehalve gelukkig. Filip kreeg maar weinig aandacht van zijn ouders die gescheiden levens leidden.

Van een ultieme scheiding kwam het echter niet. Albert was niet bereid zijn prinsheerlijke leven op te geven en zijn minnares Sybille de Selys Longchamps – de moeder van Delphine – zag ook teveel problemen opdoemen als hun relatie verder zou gaan. Uiteindelijk kwam het ook tot een verzoening tussen Albert en Paola, die in 1993 koning en koningin van België werden.

Liefhebbende moeder

Van dochter Delphine wilde de koning niets meer weten, naar verluidt mede om de herstelde relatie met Paola niet te verstoren. Dat zou ook verklaren waarom Albert zich zo hardnekkig verzette toen Delphine na de troonswisseling in 2013 en het daarmee opheffen van de onschendbaarheid van de koning om erkenning van zijn vaderschap vroeg, en daarvoor naar de rechter stapte. In januari gaf Albert uiteindelijk toe; DNA-bewijs maakte elke verdere ontkenning ook zinloos.

Paola heeft zich nooit publiekelijk over de ongetwijfeld pijnlijke affaire uitgelaten, maar het is opmerkelijk dat het paleis haar op haar verjaardag nadrukkelijk presenteert als liefhebbende moeder.


Meer België

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord