Belgische koning krijgt verslag over vorming regering

Vorsten

31-07-2020 06:13:19

Koning Filip van België krijgt vrijdagmiddag voor het eerst verslag over de vorming van de regering. Voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA en Paul Magnette van de Franstalige socialisten (PS), de grootste partijen in respectievelijk Vlaanderen en Wallonië, hebben de afgelopen tijd tal van gesprekken gevoerd met mogelijke regeringspartners.

Naar verluidt hebben de twee vorderingen geboekt. Op aandringen van de N-VA wordt onder meer gesproken over hervorming van het staatsbestel.

Voor een regering met brede steun wordt gepraat met onder anderen de liberalen aan beide kanten van de taalgrens. De socialisten willen echter waken voor een coalitie met te veel rechtse partijen. Voorzitter Egbert Lachaert van de Vlaamse liberale Open Vld heeft op zijn beurt al duidelijk gemaakt niets te voelen voor een staatshervorming in combinatie met economisch links beleid.

De verkiezingen waren in mei vorig jaar. Eerdere pogingen een werkbare coalitie te vormen liepen stuk.

Filip riep eerder deze maand in zijn toespraak voor de nationale feestdag op snel een besluitvaardige en stabiele federale regering te vormen. De koning wees erop op dat het hele land daarom vraagt. “Laten we het land niet teleurstellen”, aldus de vorst.


Meer België

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.