Belgische koning neemt defilé af

Vorsten

21-07-2016 15:40:00

defilé

Koning Filip heeft donderdagmiddag samen met koningin Mathilde en hun vier kinderen het nationaal militair en civiel defilé afgenomen. Er traden dit jaar minder militairen aan en er reden minder voertuigen mee dan in voorgaande jaren. Dit omdat deze nodig waren voor de beveiliging rond de Belgische nationale feestdag.

Koning Filip en koningin Mathilde namen de tijd om hun kroost tekst en uitleg te geven tijdens het overvliegen van diverse toestellen van de Belgische luchtmacht. Van de uitgebreide koninklijke familie was verder alleen prins Laurent aanwezig, die nogal een eenzame figuur sloeg op zijn plek direct naast de eretribune waar het koninklijk gezin had plaatsgenomen.

De publieke belangstelling was donderdagmiddag net als bij eerdere evenementen rond de feestdag minder dan bij de voorgaande aflevering, hetgeen de politie toeschreef aan een combinatie van hoge temperaturen en angst na de terreuraanslagen in Nice en Brussel. De route van het defilé was overigens hermetisch afgesloten, met vrachtwagens en speciale voertuigen, naast betonblokken om straten af te zetten.

Het koningspaar gaat naar verwachting nog een kijkje nemen bij verschillende activiteiten die nabij het paleis ter ere van de feestdag zijn georganiseerd en koning en koningin wonen ook het afsluitende vuurwerk bij.

Meer België