Belgische koning vindt Merckx de allerbeste

Vorsten

2019-06-29 07:10:00

De Belgische koning Filip heeft zaterdag in het voorwoord van de Tour de France-bijlage van het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad het woord gericht tot wielerlegende Eddy Merckx. Die behaalde dit jaar precies vijftig jaar geleden zijn eerste van in totaal vijf zeges in de Tour. De wielerwedstrijd start mede daarom komend weekeinde in Brussel, en voert zowel langs het kasteel van Laken als het Koninklijk Paleis. Filip is daarbij aanwezig.

“Vijftig jaar geleden stond ons land op stelten: dertig jaar na de laatste Belgische eindzege in de Tour de France won eindelijk opnieuw een Belg deze prestigieuze ronde. Het was nog maar de eerste van uw vijf Tour-zeges, maar al in 1969 werd u als een heuse held onthaald”, aldus Filip.

Hij kan het zich nog goed herinneren. “Ikzelf was negen jaar op dat moment – net oud genoeg om de impact van uw grootse overwinning te begrijpen. De spanning en de volksvreugde die erop volgden, zijn ook in mijn geheugen gegrift. De vreugde was overal te voelen. De hele wereld erkende u als een held. Wij waren fier!”, schrijft de koning.

Records

De trots is ook vijftig jaar later nog aanwezig. “Na deze Tour-zege volgden nog vele fantastische prestaties. U boekte de ene overwinning na de andere en brak verschillende records. En zo groeide u uit tot een legende, een toonbeeld van strijdlust en doorzettingsvermogen”, prijst Filip. “Niettegenstaande deze successen bleef u echter steeds toegankelijk en eenvoudig in de omgang en behield u de band met de supporters en met de bevolking. We kunnen zonder schroom zeggen dat u de beste wielrenner aller tijden bent. De fierheid die u ons bezorgde, is onvergetelijk.”

Filip besluit met een dankwoord voor baron Eddy Merckx (74). “Dit jaar vieren we de vijftigste verjaardag van uw eerste Tour-zege, een moment dat in ons geheugen is gegrift en dat de bevolking in beroering heeft gebracht. Hiervoor wil ik u in naam van ons land bedanken.”


Meer België

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?