Belgische koningspaar getuige van Lichtfront

Vorsten

2014-10-17 10:36:00

PLOEGSTEERT – Koning Filip en koningin Mathilde van België zijn vrijdagavond getuige van het grote spektakel Lichtfront, waarmee Vlamingen op grote schaal de Eerste Wereldoorlog herdenken en de onderwaterzetting van de IJzervlakte, precies 100 jaar geleden. Met een menselijke ketting van duizenden fakkeldragers en negen vuurkunstwerken bootst Lichtfront de frontlinie na van oktober 1914.

Maar liefst 8400 fakkeldragers verlichten de frontlijn van destijds, 85 kilometer lang, van het strand van Nieuwpoort tot aan het monument The Memorial to the Missing in Ploegsteert, waar het Belgische koningspaar het lichtjesevenement bijwoont. Net zoals 100 jaar geleden zullen in de nachtelijke duisternis enkel kleine lichtjes te zien zijn, want omwonenden zullen hun lichten doven en gemeenten schakelen de straatverlichting uit en leiden het verkeer om.

Vuurkunstwerken markeren op negen plaatsen historische momenten uit de Eerste Wereldoorlog. Tegelijkertijd worden de namen van alle oorlogsslachtoffers geprojecteerd op de Belforttoren in Ieper, de IJzertoren in Diksmuide en het Koning Albert I-monument in Nieuwpoort.

De Belgische tv-zender Canvas doet van 19.00 tot 20.30 uur vanaf verschillende locaties live verslag van de herdenking. Publiek kan het evenement volgen op grote schermen in de deelnemende gemeenten.


Meer België

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!