Belgische premier moet jaarverslag prins Laurent gaan zoeken

Vorsten

06-12-2020 13:53:58

Wat heeft prins Laurent in 2019 uitgespookt? Wat heeft de broer van koning Filip in dat jaar allemaal gedaan om zijn dotatie van 325.000 euro te rechtvaardigen? Dat zou N-VA-parlementslid Peter Buysrogge graag willen weten maar het jaarverslag van Laurent is zoek, meldt dit weekeinde Het Nieuwsblad.

De Vlaams-nationalisten vinden dat prins Laurent eigenlijk helemaal geen toelage moet ontvangen, evenals zijn zus prinses Astrid. Maar nu de dotatie niet zo maar kan worden geschrapt, ziet de N-VA graag toe op een verantwoord en goed gebruik van de publieke middelen. Het verplichte jaarverslag is daarbij onontbeerlijk, maar waar is dat van Laurent over 2019?

Een woordvoerder van koning Filip verzekerde Het Nieuwsblad namens een adviseur van de prins dat het rapport eerder dit jaar is overhandigd aan toenmalig premier Sophie Wilmès, net als de jaarverslagen van koning Albert en prinses Astrid. Kamerlid Buysrogge heeft die twee laatste documenten inderdaad gevonden en heeft nu aan de nieuwe premier Alexander De Croo gevraagd het ontbrekende activiteitenverslag van Laurent op te sporen.

Het jaarverslag van prins Laurent is al jaren onderwerp van discussie, met name bij de N-VA. De partij vindt dat de prins vaak activiteiten opvoert die nauwelijks serieus te nemen zijn en die zijn royale toelage, waarvan 93.000 euro geldt als inkomen, amper rechtvaardigen.


Meer België

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord