Cabaretiers vragen om respect voor overleden koningin

Vorsten

08-12-2014 07:38:00

BRUSSEL – ‘Koningin Fabiola overleden. De regering pakt de bezuinigingen wel erg hard aan.’ Op Twitter brak vrijdag al meteen na de bekendmaking van het overlijden van de koningin-weduwe een storm van grappen en cynische opmerkingen los. Over de fabrikant van haarlak die wel failliet zou gaan nu een van zijn belangrijkste klanten was heengegaan, en over de vermeende inhaligheid van Fabiola.

Maar er kwam ook meteen een tegenactie opgang, zo constateert maandag Het Nieuwsblad, waarbij uitgerekend cabaretiers het voortouw namen. Ze vroegen om meer respect en maakten de vergelijking met de dood van zanger Luc De Vos, bij wie spottende tweets uitbleven. ‘Luc De Vos zijn haar lag soms ook grappig. Ah nee, wacht. Daar gaan we niet mee lachen. Zou ongepast zijn’, twitterde cabaretier Xander De Rijcke dan ook.

In Het Nieuwsblad geeft hij een toelichting op zijn reactie. “We leven in een cultuur waarin we het nieuws dat ons raakt, binnen de seconde becommentariëren op sociale media. En iedereen voelt zich comedian op Twitter”, aldus De Rycke. “Ik weet het, Fabiola was op leeftijd en dus schrikken we niet van haar overlijden. Ik ben ook nooit met haar naar het café geweest en ik heb evenmin een band met de koninklijke familie. Maar niemand zou het leuk vinden dat er gelachen wordt met zijn pas gestorven tante.”

Collega Bert Kruismans valt hem bij. “Ik heb in het verleden grappen gemaakt over Fabiola, maar nu heb ik daar geen zin in. Beleefdheid en goede smaak primeren. De selectiviteit valt me op: met Fabiola’s dood mogen we blijkbaar lachen, maar niet met die van Luc De Vos. Dan speelt schaamte mee.”

Meer België