‘Ceremoniële rol voor Belgische koning’

Vorsten

2016-07-21 16:14:00

Belgische koning en koningin

Bij de volgende staatshervorming in België moet ook de monarchie ter discussie komen te staan. “Het koningshuis is niet meer van deze tijd en dus rijp voor een stevige hervorming”, schrijft Björn Rzoska, fractievoorzitter van Groen in het Vlaams parlement, op de website van Doorbraak.be.

Rzoska uitte zijn mening ter gelegenheid van de Belgische nationale feestdag die donderdag wordt gevierd – in elk geval in Brussel. Vlaanderen heeft op 11 juli een eigen feestdag, en bij de verschillende onderdelen van het nationale feest ontbraken donderdag dan ook de vertegenwoordigers van Vlaamse regering en parlement.

Bij het aanpakken van de monarchie, als onderdeel van een ruimere staatshervorming, kan wat Rzoska betreft begonnen worden met veranderen van de functie van de koning. “Deze keer hoop ik dat we alvast een stap kunnen zetten naar een louter ceremoniële invulling. Een tussenstap naar meer democratie!”, aldus de leider van Groen.

In zijn opiniestuk hekelde hij ook de recente verlening van acht nieuwe adellijke titels door de koning. “Is dat nog van deze tijd? Echt? Ik vind het stuitend dat het Paleis meent het voorrecht te kunnen uitoefenen om – op basis van zeer mistige criteria – academici, ondernemers of mensen uit het zakenleven te ‘ridderen'”, zo schreef hij.


Meer België

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig