Delphine boekt klinkende overwinning op koning Albert

Vorsten

01-10-2020 21:11:23

De kunstenares Delphine Boël, sinds donderdag Delphine van Saksen-Coburg en prinses van België, heeft na zeven jaar van soms verbeten juridische strijd een klinkende overwinning behaald op haar vader, de gepensioneerde Belgische koning Albert II (86).

Die moest begin dit jaar met tegenzin erkennen dat Delphine inderdaad zijn dochter was. Veel keuze had hij overigens niet, want een DNA-test liet daarover geen twijfel meer bestaan. Maar de erkenning ging vergezeld van de mededeling “dat er nooit een band was geweest”. Koel en afstandelijk oordeelden de Belgische media over die formulering. En rijkelijk laat, aldus de krant De Standaard: “De betekenis komt bijna 52 jaar na haar geboorte en zeven jaar na de start van de juridische lijdensweg.”

Aanvankelijk ging het Delphine, geboren uit een relatie van Sybille de Selys Longchamps met de toenmalige prins Albert van Luik, louter om de erkenning van zijn vaderschap. Dat hij haar vader was, stond eigenlijk wel vast. Maar Albert had na 1999, toen Delphine’s bestaan in een boek was onthuld, alle contact verbroken en ontkende in alle toonaarden. Nadat door de troonswisseling in 2013 zijn onschendbaarheid werd opgeheven, stapte Delphine naar de rechter om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen.

Iets geknapt

Delphine zei dat het haar niet ging om geld, titels of ander gewin. Maar na de harteloze reactie van de koning veranderde ze van koers. Er was volgens intimi “iets geknapt”. Bij de slotbehandeling bij het Brusselse Hof eiste ze “exact dezelfde voorrechten, titels en hoedanigheden als haar twee broers en haar zus”, vertelde advocaat Marc Uyttendaele. “Ze wil niet langer gediscrimineerd worden”, lichtte diens collega Alain De Jonge toe. Vandaar dat ze vroeg om de achternaam Van Saksen-Coburg en de titel prinses van België, met het predicaat ‘Koninklijke Hoogheid’.

De advocaten van koning Albert meenden nog dat ze daarvoor een nieuwe procedure moest beginnen, maar Delphines juridisch team hoopte dat het Hof van Beroep “een wijs oordeel zal vellen.” En dat is donderdag gebeurd, al liet de kersverse prinses van België meteen weten dat “een juridische overwinning nooit de liefde van een vader zal vervangen.”


Meer België

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft