Discussie over standbeelden van Belgische koning Leopold II

Vorsten

2020-06-10 22:06:54

In België is naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging de discussie over standbeelden van koning Leopold II weer opgelaaid. De afgelopen dagen zijn in verschillende plaatsen standbeelden van de omstreden tweede Belgische koning besmeurd en beschadigd.

Zo werd het standbeeld van Leopold op het Troonplein in Brussel beklad met rode verf en verschillende opschriften. De handen van het standbeeld waren rood geverfd als verwijzing naar het bloed dat aan zijn handen kleeft voor zijn mensonwaardige daden in Congo. Leopold II wordt verantwoordelijk gehouden voor een schrikbewind en de dood van 10 miljoen Congolezen in de toenmalige Kongo-Vrijstaat dat in de 19e eeuw zijn privébezit was.

Op verschillende plekken wordt nu gepraat of Leopold II een plek in de openbare ruimte verdient. Dinsdag maakte staatssecretaris voor Erfgoed en Stedenbouw Pascal Smet bekend dat hij de Brusselse regering gaat vragen een debat te organiseren over de toekomst van de standbeelden van koning Leopold II in het Brussels Gewest.

In Ekeren is een beklad standbeeld van de omstreden koning al weggehaald. Ook het universiteitsbestuur van Bergen heeft inmiddels besloten een standbeeld weg te halen.


Meer België

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt