Koningin Fabiola keek uit naar hereniging met Boudewijn

Vorsten

08-12-2014 08:11:00

BRUSSEL – Het afscheid van koningin Fabiola vrijdag in de kathedraal van Brussel wordt een feest. De vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden Belgische koningin-weduwe heeft haar uitvaart tot in de puntjes geregeld en voor zover het protocol het toelaat, wordt het een vrolijke bijeenkomst.

Fabiola keek uit naar de dood en de heugelijke hereniging met haar in 1993 overleden echtgenoot koning Boudewijn. De uitvaart moet daarvan een uiting zijn, aldus abt Benoît Lobet, haar vertrouwensfiguur, in Het Nieuwsblad maandag.

“Ze dacht aan niets anders meer dan aan sterven, omdat ze dan herenigd zou worden met haar man”, zei Antoinette Zurstrassen, een van haar hofdames. “Al weken bad ze en zei ze: ‘Dit zijn mijn laatste twee of drie dagen’.” Maar, antwoordde Lobet dan: “Majesteit, dat zegt u nu al zes maanden.”

Afscheid

In Brussel is dit weekeinde meteen een coördinatieteam aan het werk gegaan dat de begrafenis moet voorbereiden. Het stoffelijk overschot van de koningin wordt maandag vanuit kasteel Stuyvenberg, waar ze is gestorven, overgebracht naar de kapel van het paleis van Laken en vandaar dinsdag naar het Koninklijk Paleis in Brussel. Het publiek kan dan woensdag en donderdag afscheid nemen.

Vrijdag wordt het stoffelijk overschot met een escorte te paard begeleid van het Paleis naar de kathedraal, waar de begrafenisplechtigheid om 10 uur begint. Om 12.30 uur wordt koningin Fabiola vervolgens bijgezet in de koninklijke crypte in Laken.

Meer België