Filip aanvaardt ontslag regering-Di Rupo

Vorsten

2014-05-26 11:56:00

BRUSSEL – De Belgische koning Filip heeft maandagmiddag het ontslag van de federale regering aanvaard. Zoals de traditie voorschrijft, bood premier Elio Di Rupo dat na de verkiezingen aan op het paleis. De koning start nu met zijn eerste consultatieronde, die tot dinsdagmiddag zal duren. Voor Filip zijn het de eerste formatiegesprekken die hij in goede banen moet leiden.

”De Eerste Minister heeft het ontslag van de regering aangeboden. De Koning heeft dit ontslag aanvaard en de regering belast met het afhandelen van de lopende zaken”, meldt het paleis maandagmiddag aan persbureau Belga. “De Koning zal deze middag zijn consultaties starten en deze zullen doorgaan tot morgenmiddag.”

De grote winnaar van de Belgische verkiezingen, de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever, wil maandag al de eerste contacten leggen met potentiële coalitiepartners. De eerste formatiegesprekken voor het Vlaamse parlement kunnen dan vanaf dinsdag plaatsvinden, zo zei voorman De Wever. Hij gaat maandagmiddag op audiëntie bij koning Filip.


Meer België

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!