Filip en Mathilde bezoeken jongeren met eetstoornissen

Vorsten

18-11-2021 10:08:05

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde hebben woensdagochtend een bezoek gebracht aan de afdeling Eetherstel en de ziekenhuisschool De Rader bij de Zorggroep Alexianen in Tienen. Het koningspaar kreeg uitleg over de afdeling en ze woonden ook een les bij.

Op de afdeling Eetherstel zitten momenteel 35 jongeren en jongvolwassenen vanaf 15 jaar die eetstoornissen hebben. De meesten volgen tijdens hun opname ook lessen in de ziekenhuisschool zodat hun schoolachterstand niet te groot wordt.

Vaak gaat een eetstoornis gepaard met een andere problematiek en leidt dit tot ernstige psychosociale en lichamelijke problemen, die soms levensbedreigend kunnen zijn. Directeur Bert Lambeir vertelde tegen persbureau Belga dat het aantal eetstoornissen onder meisjes sterk gestegen is. “Daardoor zijn de wachtlijsten sterk toegenomen. Dat is ook in het nieuws gekomen en dat trok de aandacht van het vorstenpaar. Die lange wachtlijsten komen voor op alle plekken waar ze werken met eetstoornissen.”

Grote betrokkenheid

Vooral het wegvallen van de gebruikelijke mechanismen van jongeren om met eetstoornissen om te gaan tijdens de lockdowns, zorgden voor een toename. Zo zagen ze minder vrienden, waardoor ze meer thuiszaten en vaak was die thuissituatie niet ideaal.

Tijdens de gesprekken met de jongeren toonde het koningspaar een grote betrokkenheid bij hun problematiek omdat ze zelf ook kinderen hebben van die leeftijd. Voor de patiënten was het bezoek van de koning en koningin zeer belangrijk.

Meer België