Filip en Mathilde bij Last Post in Ieper

Vorsten

11-11-2018 19:46:00

Koning Filip en koningin Mathilde hebben zondagavond onder de Menenpoort in Ieper het dagelijkse blazen van de Last Post bijgewoond ter nagedachtenis van de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Koning Filip legde onder de gedenkpoort als eerste een krans. Ook de Belgische premier Charles Michel en andere overheidsvertegenwoordigers waren bij de plechtigheid.

Het is zondag precies honderd jaar geleden dat op 11 november 1918 om 11 uur ’s ochtends met een wapenstilstand een einde kwam aan de ‘Grote Oorlog.’ Tijdens die oorlog sneuvelden op Belgisch grondgebied 600.000 mensen.

De ceremonie van de ‘Last Post’ is in 1928 begonnen bij de Menenpoort waarop de namen van 54.896 vermiste militairen van het Britse Rijk staan vermeld: gevallenen vanaf het begin van de oorlog in 1914 tot aan 15 augustus 1917. Vrijwilligers verzorgen al die jaren al het eerbetoon. ,,Een heiliger plaats bestaat er voor de Britten niet”, aldus Winston Churchill, de latere Britse premier.

Panelen met namen

De namen van hen die in het laatste oorlogsjaar werden vermist, nog eens 34.957, staan vermeld op grote panelen op de militaire erebegraafplaats Tyne Cot in het nabijgelegen Passendale. In totaal verloren 300.000 Britse soldaten het leven in de buurt van Ieper. Zondagochtend was er ook al een plechtigheid in Ieper.

Zondagmiddag was het Belgische koningspaar in het Paleis voor Schone Kunsten, Bozar, in de hoofdstad bij een concert dat in het teken van de herdenking stond. Ook prinses Astrid en prins Lorenz waren daarbij aanwezig. Prins Laurent was tegelijkertijd in Mons (Bergen) waar werd gevierd dat de stad honderd jaar geleden door de Canadezen werd bevrijd, enkele uren na het ingaan van de wapenstilstand.


Meer België