Filip en Mathilde eren oorlogsslachtoffers

Vorsten

2018-11-11 11:51:00

Koning Filip en koningin Mathilde hebben zondagmorgen eer betoond aan de slachtoffers van de twee wereldoorlogen en de gesneuvelde militairen tijdens humanitaire en vredesmissies sinds 1945. Dat deed het Belgische koningspaar bij de Congreskolom in Brussel, waar zich het graf van de Onbekende Soldaat bevindt.

De plechtigheid vond plaats precies honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 1918 ging om 11 uur ‘s ochtends de wapenstilstand in die een einde maakte aan een vierjarige strijd die grote delen van België en Noord-Frankrijk verwoestte. Vanwege het bijzondere jubileum was koningin Mathilde ook meegekomen, zo liet het paleis vooraf weten. Ook de voorzitters van Kamer en Senaat, vertegenwoordigers van de federale regering en onder meer de hoge instellingen van staat waren aanwezig.

“Dit monument, opgericht ter ere van ons eerste parlement en onze eerste vorst, en dat wordt bewaakt door de onbekende soldaat, herbergt niet alleen een boodschap van het verleden. Het duidt ook onze toekomst”, sprak Filip, die niet alleen een korte toesprak hield, maar ook een krans legde. “Het nodigt ons uit, en in het bijzonder de jeugd, om ons samen in te zetten voor een vreedzame wereld. Waaraan we allemaal een unieke bijdrage kunnen leveren. Met een blijmoedig realisme, in grote en kleine dingen.”

Ieper

Filip zei ook het belangrijk te vinden de herinnering aan de gesneuvelde militairen levend te houden. “Ik verbind me ertoe, samen met jullie, de herinnering levend te houden aan hen die zich voor ons hebben opgeofferd en mij te blijven inzetten voor de waarden waarvoor zij hebben gestreden. De mooiste hulde die jullie hun kunnen brengen is zelf een held te worden. Door trouw te blijven aan jezelf en aan je roeping, en voor anderen klaar te staan. Door te kiezen voor diepgang en niet voor het oppervlakkige en het vluchtige. Door stralend in het leven te staan. Dan pas ben je een echte held, ook al blijf je onbekend.”

Het koningspaar staat zondag niet alleen bij de Congreskolom stil bij de oorlogsslachtoffers. Samen met prinses Astrid en prins Lorenz wonen Filip en Mathilde in Bozar in Brussel zondagmiddag een herdenkingsconcert bij. Zondagavond is het koningspaar in Ieper, waar bij de Menenpoort zoals elke dag de Last Post wordt geblazen ter nagedachtenis van de miljoenen slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Prins Laurent is zondag in Mons (Bergen) om te vieren dat de Waalse stad precies honderd jaar geleden door Canadese troepen werd bevrijd.


Meer België

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!