Belgisch koningspaar neemt afscheid van Xi Jinping

Vorsten

01-04-2014 16:41:00

BRUGGE – Koning Filip en koningin Mathilde hebben dinsdagmiddag afscheid genomen van de Chinese president Xi Jinping en diens echtgenote Xi Peng Liyuan, die voor een driedaags staatsbezoek in België waren. Daarmee kwam ook een einde aan de Europese rondreis van de vorig jaar aangetreden president Xi die ook Nederland, Frankrijk en Duitsland bezocht.

Het koningspaar begeleidde Xi en zijn vrouw dinsdagmorgen bij een bezoek aan de Volvo-fabriek in Gent. De van oorsprong Zweedse autofabrikant is sinds 2010 in handen van de Chinese autobouwer Zhejiang Geely. Het gezelschap keek een half uur rond in de fabriek en koning en president onthulden de 300.000e auto die voor de Chinese markt is gemaakt.

Van Gent ging het naar Brugge, waar Xi Jinping in het Concertgebouw een toespraak hield voor het Europacollege. “Ik nodig jullie allemaal uit naar mijn land te komen. Wat je hoort, kan vals zijn, maar wat je ziet is waar”, aldus Xi, die ook inging op de dialoog van China met Europa. “We moeten elkaar nog beter leren kennen”, wist hij na zijn rondgang langs vier landen.

Het staatsbezoek werd afgesloten met een lunch met Belgische en Chinese zakenmensen. De Chinese visite was voor koning Filip, net zoals voor zijn collega koning Willem-Alexander een week eerder, het eerste inkomende staatsbezoek uit zijn regeringsperiode.

Meer België