Filip en Mathilde ontvangen nieuwe hofleveranciers

ANP

20-11-2019 11:55:00

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde hebben woensdagmorgen op het paleis in Brussel vijf nieuwe hofleveranciers ontvangen. Het is een jaarlijkse gewoonte dat een paar dagen na Koningsdag de vorst nieuwe brevetten hofleverancier uitdeelt.

Om hofleverancier te worden moeten bedrijven eerst een aanvraag indienen bij de civiele lijst van de koning. Er moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden om kans te maken op het felbegeerde brevet. Zo moet de hoofdzetel van het bedrijf zich in België bevinden, het bedrijf moet minstens gedurende vijf jaar leveringen of prestaties uitvoeren voor het paleis, en daarnaast zijn er voorwaarden rond de kwaliteit en kwantiteit.

De intendant van de civiele lijst van de koning neemt in overleg met de leden van de vzw De Gebrevetteerde Hofleveranciers van België een beslissing.

Filip overhandigde woensdagmorgen een brevet van hofleverancier aan vijf bedrijven. Het zijn CDS Location, een bedrijf dat materiaal voor evenementen verhuurt, Duher, detailhandel in huishoudtextiel en beddengoed, Restauration d’oeuvres d’art dat zich bezighoudt met restauratie van kunstwerken, Lens Roses, een rozenkwekerij en Meubili, een zaak in tuinmeubilair.

Nieuwe topmensen

Daarna kwamen ook enkele nieuwe topmensen van bedrijven langs bij het koningspaar. Het gaat om concerns die al langer hofleverancier zijn, maar recent wisselden van CEO. De nieuwe topmensen moesten zich bij de koning melden omdat het brevet niet toegekend aan een bedrijf, maar aan een persoon, het hoofd van het bedrijf.

121 bedrijven zijn hofleverancier. Het gaat om heel grote ondernemingen, maar ook enkele kleinere speciaalzaken.

Meer België