Filip en Mathilde weer naar Kroningsfeesten

Vorsten

2016-06-24 19:55:00

De Belgische koning Filip en zijn vrouw Mathilde gaan volgende week zondag naar Tongeren voor de Ommegang van de Kroningsprocessie. Dat maakte het Koninklijk Paleis vrijdag bekend.

De Ommegang van de Kroningsprocessie vormt het hoogtepunt van de vier dagen durende Kroningsfeesten. Die feesten worden elke zeven jaar georganiseerd. Filip en Mathilde zijn dit jaar voor het eerst als koning en koningin bij de traditionele feesten. In 2009 en 2002 was het paar nog prins en prinses.

Mathilde beloofde de voorzitter van het Kroningscomité zeven jaar geleden dat ze dit keer haar kinderen mee zou nemen. “Eléonore is dan groot genoeg”, zei ze over haar jongste dochter, nu acht jaar. Of Filip en Mathilde daadwerkelijk hun vier kinderen meenemen, blijkt zondag 3 juli.

Paus

Aan de Tongerse Kroningfeesten, de grootste processie van België, nemen zo’n 3000 gelovigen deel. Zij werden vrijdag gezegend door paus Franciscus. Patrick Hoogmartens, de bisschop van Hasselt, ontving de apostolische zegen via een brief van de kerkvorst, meldt Kerknet.

In de brief dankt de paus de inwoners van Tongeren voor hun trouw aan de eeuwenoude traditie. “Zij maken van deze mariale week voor de hele regio een gebeurtenis van geloof en blijdschap”, aldus de paus.


Meer België

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt