Filip krimpt koninklijke familie digitaal in

Vorsten

14-09-2016 10:15:00

Prins Lorenz en prinses Claire en hun kinderen maken volgens de onlangs vernieuwde website van het Belgische koningshuis geen deel meer uit van de koninklijke familie. Althans, ze zijn hun eigen pagina’s kwijt en ze komen ook niet meer voor in de verjaardagskalender.

“Filip maakt zijn stamboom een kopje kleiner”, schreef deze week de Vlaamse Story. “Koning Filip lijkt vast van plan om de koninklijke familie te herdefiniëren tot zijn eigen gezin. Zijn schoonzus Claire, zijn schoonbroer Lorenz en hun respectievelijke kinderen zijn van de officiële website verdwenen”, stelde verslaggever Maria Danneels met enige verbazing vast.

Daarnaast is het aandeel van prinses Astrid en prins Laurent ook ingekrompen en staan ze op een doorverwijspagina, evenals de ouders van koning Filip, koning Albert en koningin Paola. Volgens uitleg van het hof is dat niets bijzonders. Er is gekozen om alleen aandacht te geven aan ‘leden van de koninklijke familie met een officiële functie en of een dotatie (uitkering)’. Vreemd, aldus Danneels, want Lorenz en Claire draaien ook gewoon mee bij de openbare verplichtingen.

De journalist wijst erop dat op de Nederlandse website de overige leden van de koninklijke familie wel met naam, toenaam en functies worden genoemd en dat de Britten hetzelfde doen. In Noorwegen heeft zelfs de stiefzoon van kroonprins Haakon een aparte vermelding.

Meer België