Filip mag alleen met Defensie vliegen

Vorsten

16-02-2016 10:47:00

De Belgische koning vliegt voor een koopje. Dat blijkt uit een vergelijking van de kosten met die van het Nederlandse koningshuis. Volgens Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas hebben de reizen van koning Filip vorig jaar 143.000 euro gekost. Dat bedrag kwam ten laste van Defensie.

In Nederland is op de begroting van de koning een bedrag van 883.000 euro gereserveerd voor de ‘inzet van luchtvaartuigen’, waarbij de vliegkosten voor staatsbezoeken en werkbezoeken aan het Caribische deel van het Koninkrijk zijn uitgezonderd. Die worden uit andere begrotingen betaald.

De Oranjes zijn dus veel reislustiger dan het Belgische koningspaar, al kunnen de bedragen ook verschillen door een afwijkende doorberekening van de vlieguren. De Belgische koning kreeg, net als zijn Nederlandse collega overigens, in het verleden wel vaker kritiek op de vliegkosten.

Anders echter dan Willem-Alexander heeft Filip geen keuze. Hij mag alleen met toestellen van de Belgische luchtmacht vliegen en kan niet gewoon een ticket bestellen bij Brussels Airlines. Om de kosten omlaag te krijgen zou die regeling aangepast kunnen worden, en Defensie kan worden ontlast door de kosten net als in Nederland op de begroting van het koningshuis te zetten.


Meer België

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel