‘Filip moet op iPad wetten kunnen tekenen’

Vorsten

27-12-2014 12:09:00

BRUSSEL – Koning Filip moet net als zijn Nederlandse collega Willem-Alexander digitaal zijn handtekening kunnen zetten onder wetten en besluiten. Dat vinden Belgische politici en grondwetspecialisten. Nu keert de koning op 30 december met zijn gezin terug van de kerstvakantie in India om tijd te hebben op de valreep van het jaar nog een aantal belangrijke regeringsbesluiten van zijn handtekening te voorzien.

Het Belgische hof ontkende overigens berichten in de Belgische media dat de koning daarvoor vervroegd terugkeert. De koning wist dat de mogelijkheid bestond dat nog voor de jaarwisseling besluiten moesten worden getekend en had zijn reis daarop afgestemd, aldus een paleiswoordvoerder vrijdag.

De optie om de documenten per koerier naar India te sturen was nooit overwogen, zo meldde Het Nieuwsblad al eerder. Dat gebeurde tijdens de regering van koning Albert II geregeld, maar hij bevond zich dan ook in Frankrijk of Italië. Voor zijn collega koningin Beatrix was toen al een goedkopere oplossing bedacht in de vorm van een fax, waar nabij haar vakantieadressen in Tavarnelle en Lech belangrijke stukken binnenkwamen.

iPad

De stukken werden dan ter plaatse ondertekend en teruggestuurd naar Den Haag. Later zette de koningin dan nog een keer haar handtekening onder het voor het archief bestemde origineel. Koning Willem-Alexander heeft de fax vervangen door zijn iPad, waardoor het Kabinet van de Koning een enorme besparing kon doorvoeren omdat er nu ook niemand meer in het buitenland de fax hoeft te bewaken en bedienen.

De Vlaamse N-VA liet donderdag weten zo’n oplossing ook te willen voor koning Filip en volgens door Het Nieuwsblad geraadpleegde experts zou dat ook zonder meer moeten kunnen. Koning Albert bleek in 2012 ook al eens een wet op oudjaar via de fax te hebben ondertekend en te hebben teruggestuurd.

Meer België