Koning Filip eerder terug van vakantie

Vorsten

2014-12-26 07:30:00

BRUSSEL – Aan de kerstvakantie van de Belgische koninklijke familie komt sneller een einde dan gepland. Dat meldt de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Premier Charles Michel heeft koning Filip gevraagd een dag eerder terug te komen uit India om nog voor de jaarwisseling een aantal zeer belangrijke besluiten te ondertekenen.

Anders dan in Nederland, waar koning Willem-Alexander op zijn iPad wetten en besluiten rechtsgeldig digitaal kan ondertekenen, hebben de Belgen klaarblijkelijk niet voldoende vertrouwen in de juridische houdbaarheid van Filips digitale handtekening. De mogelijkheid bestaat namelijk wel aldus Het Nieuwsblad, maar met het eerder terughalen van de koning wordt elk risico uitgesloten.

Tijdens de regering van Filips vader koning Albert II werden belangrijke wetten en besluiten regelmatig met een militair toestel overgevlogen ter ondertekening in het koninklijk vakantieverblijf. Die optie is nu niet overwogen, mede vanwege de kritiek die de koning al kreeg vanwege de – overigens verplichte – inzet van militair vervoer voor zijn vakantiereis.

Maatregelen

Koningin Beatrix kreeg de stukken in het verleden per fax en ondertekende die dan in bijvoorbeeld Tavarnelle of in Lech, om later bij thuiskomst het origineel nog een keer ten behoeve van het archief ook van een handtekening te voorzien. Datzelfde gebeurt met de door Willem-Alexander digitaal ondertekende wetten en besluiten.

Koning Filip heeft die luxe niet. Hij moet een aantal belangrijke sociale maatregelen bekrachtigen waarover de regeringspartijen, vakbonden en werkgevers het pas dinsdag eens werden. Die maatregelen moeten nog voor 1 januari in het Staatsblad verschijnen zodat ze meteen in kunnen gaan.


Meer België