Filip bezorgd om jeugdwerkloosheid

Vorsten

2015-03-12 19:54:00

BRUSSEL – De Belgische koning Filip maakt zich zorgen om de hoge jeugdwerkloosheid in de Europese Unie. Dat zei hij op de eerste dag van zijn werkbezoek aan Duitsland. In sommige regio’s van België is een op de drie jongeren onder de 25 jaar op zoek naar werk. “Die situatie is moreel onverdraaglijk”, zei hij bij de start van zijn bezoek in Berlijn, meldt persbureau Belga.

Het bezoek van Filip aan Duitsland staat in het teken van ‘alternerend leren’, een vorm van opleiden waarbij praktijk en theorie worden afgewisseld. Hij begon zijn bezoek met een rondetafelgesprek over alternerend leren in het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek.

Door het gebrek aan werk worden jongeren ‘naar de rand van de samenleving geduwd zonder hun rol als burger ten volle te kunnen spelen’, ging hij verder. “Talenten van die jongeren worden niet aangesproken voor de welvaart van onze gemeenschappen.”

Passie

Tegen de pers benadrukte hij dat hij ‘een speciale passie’ heeft voor het thema werkloosheid en dat hij wil leren van de Duitse aanpak van het probleem. “Ik wil de rol van katalysator op me nemen om mensen samen te brengen met als doel iets te doen aan de jongerenwerkloosheid, en hier in Duitsland behalen ze mooie resultaten. Hopelijk kunnen we hiervan leren.”

Later op de dag stond een ontmoeting met de Duitse bondspresident Gauck op het programma. Filip wordt tijdens zijn bezoek vergezeld door de ministers van Werk en Onderwijs en vertegenwoordigers van werknemers- en werkgeversorganisaties van de onderwijswereld. Hij is nog tot vrijdag in Duitsland en bezoekt samen met zijn vijftigkoppige delegatie onder meer Düsseldorf, waar hij minister-president Kraft van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ontmoet.


Meer België

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig