Formatie België krijgt vaart, koning stelt formateurs aan

Vorsten

23-09-2020 19:59:43

De Belgische kabinetsformatie krijgt, na langs de rand van de afgrond te zijn gescheerd, plotseling vaart. De zeven onderhandelende partijen zijn het eens over de grote lijnen van het regeerakkoord en koning Filip heeft twee formateurs aangesteld. Een van deze twee, de Vlaamse liberaal Alexander De Croo en de Waalse sociaaldemocraat Paul Magnette, wordt hoogstwaarschijnlijk premier.

Zondag leken de onderhandelingen nog op de klippen te lopen en wilden de informateurs, liberaal Egbert Lachaert en sociaaldemocraat Conner Rousseau, ermee ophouden. Maar de koning drong aan op een lijmpoging, en die is geslaagd.

De Vlaamse en Waalse liberalen, sociaaldemocraten en groenen en de Vlaamse christendemocraten bouwen aan een regeringscoalitie zonder de grootste partij, de N-VA. Als zij slagen krijgt België na twee jaar eindelijk weer een volwaardige federale regering.

Georges-Louis Bouchez

De formatie leek stuk te lopen op wrevel tussen de Waalse liberalen en de andere onderhandelaars. Dat de liberale voorman Georges-Louis Bouchez terugkwam op zaken waarover de anderen het al eens meenden te zijn, viel bij vooral de sociaaldemocraten verkeerd.

De informateurs stelden daarop eerst met de anderen een compromistekst over een aantal belangrijke twistpunten op en legden die Bouchez voor. Die ging woensdag akkoord en toonde daarmee volgens de sociaaldemocraten dat hij wel degelijk voor deze coalitie wil gaan. Daarop was de weg vrij voor de koning om twee formateurs te benoemen.


Meer België

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.