Koningin Fabiola (86) overleden

Vorsten

05-12-2014 19:22:00

BRUSSEL – Koningin Fabiola, de ‘grande dame’ van het Belgische koningshuis, is vrijdag op 86-jarige leeftijd in haar woning, het Kasteel van Stuyvenberg in Laken, overleden. De weduwe van koningin Boudewijn kampte met gezondheidsproblemen en was niet meer in het openbaar verschenen sinds juli 2013.

De in Madrid geboren Spaanse, Doña Fabiola de Mora y Aragón, huwde 15 december 1960 de Belgische vorst Boudewijn. Ze kwam uit een adellijk Spaans geslacht en werd onder meer aan Boudewijn voorgesteld omdat ze net als hij zo vroom rooms-katholiek was. Het huwelijk bleef tot groot verdriet van beiden, kinderloos.

Fabiola nam talrijke initiatieven onder meer op sociaal en cultureel vlak en deed aan liefdadigheid voor kinderen. Ze schreef een bundeltje sprookjes en was tot in 2013 erevoorzitter van de Internationale Muziekwedstrijd koningin Elisabeth.

Titel

Fabiola’s echtgenoot overleed in juli 1993. Zij behield de titel koningin. Na het plotselinge overlijden van zijn broer in juli 1993 vroeg prins Albert zijn schoonzus hoe Boudewijn de troonsopvolging zou hebben gewild. Volgens Fabiola moest Albert koning worden en niet voor eventjes. Daarmee was het pleit over Boudewijns opvolging beslecht en had Alberts zoon Filip twintig jaar lang het nakijken.

Fabiola moest daarna steeds genoegen nemen met een plaats op het tweede plan. Tussen haar en de nieuwe koningin Paola boterde het naar verluidt niet. Fabiola vond Paola altijd een zeer mooie maar oppervlakkige vrouw, volgens Belgische media.

Fabiola wilde aanvankelijk nog wel in het paleis blijven wonen, maar week uit naar Stuyvenberg, in de parken van het koninklijk paleis van Laken. Fabiola kon het beter vinden met de nieuwe koningin Mathilde. Fabiola en Boudewijn hebben zich lange tijd bekommerd om de huidige koning Filip in de tijd dat diens ouders op de rand van een echtscheiding stonden.

Meer België