Incidenten bij Turks staatsbezoek aan België

Vorsten

06-10-2015 18:34:00

BRUSSEL – Het staatsbezoek dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op uitnodiging van koning Filip aan België aflegde, was mede bedoeld om de onderlinge betrekkingen te verbeteren. Die boodschap echter was bij de beveiligers van Erdogan niet overgekomen blijkens een reeks van incidenten waarover Belgische media als RTBF en De Standaard dinsdag berichtten.

Tot tweemaal toe is het tot opstootjes gekomen tussen de bewakers van de president en de Belgische veiligheidsdiensten die tijdens het staatsbezoek de eindverantwoordelijkheid dragen voor zijn veiligheid. Zondag al kwam het tot ‘een gespierde woordenwisseling’ toen Erdogan naar zijn hotel ging en maandag raakten de gemoederen tussen Turken en de veiligheidsmensen van de Brusselse politie en de Staatsveiligheid nog meer verhit.

Toen de Belgen voorafgaand aan de aankomst van Erdogan het Egmontinstituut in Oudergem wilden inspecteren kwam het tot een handgemeen omdat de Turken dat liever zelf deden. Er vielen klappen, waarna de gemoederen nog enigszins konden worden bedaard. Irritatie was er ’s avonds dan weer wel toen Turkse beveiligers een stukje van de chique Louizalaan ongevraagd afzetten omdat presidentsvrouw Emine Erdogan daar wilde winkelen.

Koning Filip ontving de Turkse president mede om gezamenlijk het festival Europalia Turkije te openen.


Meer België