Jarige koning Albert II mag ‘bubbel van vier’ ontvangen

Vorsten

06-06-2020 06:18:22

De gepensioneerde Belgische koning Albert II wordt zaterdag 86 jaar. Op basis van de geleende coronamaatregelen mogen Albert en koningin Paola op kasteel Belvédère in Laken, waar ze sinds het begin van de crisis verblijven, maximaal vier gasten ontvangen. Dat is de zogenoemde ‘bubbel van vier’.

Dat beperkt de mogelijkheden voor een verjaardagsfeest, maar gezien de slechte verhoudingen binnen de Belgische koninklijke familie hoeft dat niet tot problemen te leiden. Dochter prinses Astrid, die zelf vrijdag haar 57e verjaardag vierde, en haar man prins Lorenz die ook in Laken wonen, kunnen in elk geval op visite komen. Vanaf maandag zijn de mogelijkheden ook ruimer. Dan mogen er tien mensen langskomen.

De in juli 2013 afgetreden koning kwam eind januari weer volop in het nieuws toen hij via zijn advocaten liet weten het vaderschap van Delphine Boël niet langer te zullen betwisten. Dat werd ook steeds moeilijker omdat afgestaan DNA-materiaal al had uitgewezen dat hij inderdaad haar biologische vader was. In de publieke opinie verloor Albert door zijn weigering veel aan respect en sympathie.

Delphine werd in 1968 geboren uit een relatie van Albert met Sybille de Selys-Longchamps. De zaak die Delphine over het vaderschap had aangespannen zou deze week door het Brusselse hof van beroep verder behandeld worden, maar dat gebeurt nu in september.

Koning Albert is in februari bij de mis ter nagedachtenis aan de ‘afgestorven’ leden van de koninklijke familie voor het laatst in het openbaar gezien. Een voorgenomen bezoek op 10 maart aan Volvo Car in Gent werd vanwege de coronacrisis afgelast.


Meer België

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord