Koning Filip heeft vaak te stellen met broer Laurent

Vorsten

12-06-2020 14:12:09

De Belgische koning Filip houdt het ongeleide projectiel prins Laurent liefst zo ver mogelijk van zich vandaan. De koning heeft sinds zijn aantreden in juli 2013 geen misstap begaan, maar de monarchie is desondanks een aantal keren in opspraak gekomen door handelingen van met name Laurent.

Laurent, het zwarte schaap van de familie, werd in 2011 door toenmalig premier Yves Leterme op de vingers getikt voor een niet goedgekeurde reis naar de voormalige kolonie Congo. Ook zijn vader koning Albert II reageerde boos. De prins kreeg geen publieke opdrachten meer en was ook in het paleis niet meer welkom. Laurent was verongelijkt. Hij zocht naar een betekenisvolle rol voor zichzelf en dacht daarbij niet alleen aan de opvang van honden – zijn bijnaam was lange tijd ‘prins Woef’ – maar bijvoorbeeld ook aan het planten van bomen in de Libische woestijn.

Na de troonswisseling wilde het paleis een nieuwe start maken en ook Laurent weer kansen geven. Een Laurent die goed in zijn vel zit en zich gewaardeerd weet, kan minder schade aanrichten dan een gefrustreerde Laurent, zo moet de redenering zijn geweest. Dat ging niet lang goed. Laurent, die buiten het hof om zelf via Twitter was gaan berichten over zijn activiteiten, kwam bijvoorbeeld ook in aanvaring met premier Charles Michel nadat hij zonder toestemming een receptie ter gelegenheid van de verjaardag van het Chinese Volksleger had bijgewoond. Michel hield een deel van het salaris van de prins in.

Daarmee was Laurent eigenlijk wel uitgerangeerd. Zijn ongeïnteresseerde houding bij het jaarlijkse defilé op de nationale feestdag, waar hij meer aandacht toonde voor zijn mobieltje dan voor de voorbijtrekkende militairen, illustreerde dat. De prins heeft met zijn weinig zorgvuldig gekozen bewoordingen over de omstreden koning Leopold II, die hij verdedigde en vrijpleitte van diens gruweldaden in de Congo-Vrijstaat, weer een nieuw hoofdstuk aan zijn eigen zwartboek toegevoegd.


Meer België

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.