Koning Filip herdenkt oorlogsslachtoffers

Vorsten

23-08-2014 13:35:00

DINANT – In Dinant is zaterdag de verwoesting van de stad herdacht door het Duitse leger op 23 augustus 1914, precies honderd jaar geleden. De Belgische koning Filip wijdde een nieuw carillon in en ook een monument ter herdenking van de 674 doden die in de Belgische stad vielen.

Ook politici als Didier Reynders en Pieter De Crem woonden de inhuldiging van de nieuwe beiaard in de kerk van Dinant bij. “Deze beiaard staat symbool voor de wederopbouw van de stad exact 100 jaar na zijn vernieling”, citeert persbureau Belga de voorzitter van het kerkbestuur. Eind augustus 1914 werd 80 procent van Dinant vernield.

Nadat de koning gedurende een half uur de tijd had genomen om het volk te groeten, trok hij naar de tuin van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Daar werd een monument onthuld voor de 674 burgers die tijdens de doorkomst van het Duitse leger werden geëxecuteerd. “Er was sinds de jaren veertig geen monument meer met de namen van de slachtoffers; daar is nu verandering in gebracht”, aldus burgemeester Richard Fournaux.

Meer België