Koning Filip herdenkt slachtoffers noodweer in België

Vorsten

2021-07-20 09:44:59

Koning Filip herdenkt dinsdag de slachtoffers van het noodweer van de afgelopen week. Buitengewoon hevige regen veroorzaakte overstromingen en verwoestende waterstromen die aan zeker 31 mensen het leven hebben gekost. Het water veroorzaakte kolossale schade. Er worden nog steeds zeventig mensen vermist.

De herdenkingsplechtigheid begint om 11.00 uur in de zwaar getroffen stad Verviers, ten oosten van Luik. Ook premier Alexander De Croo en de Waalse eerste minister Elio Di Rupo zullen volgens plaatselijke media aanwezig zijn.

Op het middaguur loeien in heel België sirenes en worden de vlaggen halfstok gehangen voor een minuut stilte. Alle Belgen zijn opgeroepen de minuut stilte te respecteren uit solidariteit met de omgekomen slachtoffers en de mensen die naasten verloren of schade hebben geleden. Ook wordt stilgestaan bij het werk van de hulpverleners en reddingswerkers die nog lang niet klaar zijn in de getroffen gebieden.

Filip en zijn vrouw Mathilde bezochten eerder al de zwaar getroffen gemeente Pepinster. Daar spraken de koning en koningin uitvoerig met slachtoffers. Ook bracht het koningspaar een bezoek aan de gemeente Chaudfontaine. Bij die gelegenheid zei Filip “aangeslagen” te zijn door de omvang van de ramp.


Meer België

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana