Koning Filip in India, niet in Indonesië

Vorsten

26-12-2014 07:28:00

BRUSSEL – Niet Indonesië zoals eerder door Belgische media gemeld na een klacht van een militaire vakbond, maar India blijkt de kerstvakantiebestemming van koning Filip en zijn gezin.

Dat is inmiddels bevestigd tegenover de krant Het Nieuwsblad. Met kerst doken ook foto’s op van de Belgische koningskinderen in Jodhpur, waar ook het gezin van Filips Luxemburgse neef prins Guillaume op vakantie is.

Een vakbond had vorige week geklaagd over de inzet van een militair toestel voor de vakantietrip. Defensie moet enorm bezuinigen en kan de 2 ton die met het koninklijk vervoer is gemoeid beter besteden, zo luidde de kritiek.

Privéreizen

De Vlaamse partijen in de federale regering vinden dat de koning zijn privéreizen maar zelf moet betalen. Probleem is echter dat de koning verplicht is militair vervoer te gebruiken, anders dan bijvoorbeeld zijn collega Willem-Alexander, die voor dit soort reizen gewoon een lijnvlucht neemt. Als Filip dat ook kan doen, is er meteen al veel bespaard.

Filips oudste dochter Elisabeth is volgens Het Nieuwsblad wel met een lijnvlucht naar India gevlogen omdat de Belgen nog de regel kennen dat staatshoofd en troonopvolger niet in één toestel mogen reizen. De Oranjes kennen die bepaling niet. Vliegen wordt als veilig beschouwd en de voorzorgsmaatregel als achterhaald.

Meer België