Koning Filip krijgt avontuurlijker nationale feestdag

Vorsten

19-07-2020 14:13:12

De Belgische nationale feestdag op 21 juli krijgt dit jaar een veel dynamischer en minder traditionele invulling dan de afgelopen decennia het geval is geweest. Dit omdat vaste elementen als het militair- en civiel defilé, het vuurwerk en de optredens en demonstraties van onder meer leger, politie en brandweer vanwege de beperkende coronamaatregelen niet mogelijk zijn. Het koninklijk gezin trekt mede daarom voor het eerst ook het land in.

Niet alle vaste waarden zijn overigens verdwenen. Zo houdt koning Filip maandag, aan de vooravond van de feestdag en van de zevende verjaardag van zijn troonsbestijging, zijn gebruikelijke toespraak. De coronacrisis zal daarin ongetwijfeld de rode draad vormen. Dinsdag is er eveneens het traditionele Te Deum, de dankzegging in de kathedraal van Brussel.

De koning is daar met zijn gezin aanwezig, maar het aantal genodigden is dit jaar beperkt. Soortgelijke diensten in Vlaanderen en Wallonië, waar de koning zijn zus Astrid en broer Laurent altijd heen stuurt, worden niet gehouden. Na het Te Deum gaat de koning naar Bozar, het paleis voor Schone Kunsten om een muurschildering te bekijken van de Belgisch-Marokkaanse kunstenaar en kalligraaf Dema One.

In plaats van het defilé is er een plechtigheid op het Paleizenplein waar hulde wordt gebracht aan de helden van de coronapandemie en stil wordt gestaan bij de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Naast het koninklijk gezin worden daarbij ook prinses Astrid, haar man prins Lorenz en, als zijn rug het toelaat, prins Laurent verwacht. De broer van de koning kampt al enige tijd met rugklachten.

Daarna gaat Filip met vrouw en kinderen de stad uit. Een unicum op de nationale feestdag die eigenlijk alleen in het centrum van Brussel wordt gevierd. De familie gaat eerst naar het Limburgse dorp Alken, dat door de coronapandemie zwaar is getroffen en dat in een maand tijd veertig mensen zag overlijden. Er wordt een bezoek gebracht aan woonzorgcentrum Cecilia voor een ontmoeting met bewoners en vrijwilligers, en een optreden van het koor Re-Member-Mi.

Van Alken rijdt het gezelschap naar het 122 kilometer verder in de provincie Henegouwen gelegen Morlanwelz, nabij Charleroi voor een soortgelijk bezoek aan het woonzorg- en revalidatiecentrum La Maison de Mariemont.


Meer België

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.