Koninklijk nieuws rondom aanslagen Brussel

redactievorsten

2016-03-22 10:34:04

Update 13:02Paleis NIET ontruimd
Het Koninklijk Paleis in Brussel is niet ontruimd, ondanks eerdere berichten van Franstalige media in België. Het paleis ontkracht dat bericht tegenover Nieuwsblad-journalist Wim Dehandschutter.

Update 12:55Koning Carl Gustaf stuurt medeleven
“Het is met ontzetting dat ik en mijn familie kennis hebben genomen van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel. Op dit moeilijke moment zijn we allemaal verenigd tegen deze genadeloze daden van terrorisme en gaan onze gedachten uit naar de getroffenen en hun families.

Update 12:25Agenda Filip en Mathilde komende dagen leeg
Zeker tot en met donderdag zegt het Belgische koningspaar alle geplande afspraken af. De afspraak van het koningspaar vanochtend op het paleis met het Kankerregister is wel doorgegaan, al liet koning Filip zich verontschuldigen.

Update 12:22 Reactie prins Albert II van Monaco:
Ook prins Albert II van Monaco is op de hoogte van de “
verschrikkelijke aanslagen die op de luchthaven en in de Brusselse metro” hebben plaatsgevonden. Met mijn familie en de mensen van het Prinsdom, betuig ik mijn medeleven aan de slachtoffers van deze gruwelijke daden van terrorisme en deel ik in het verdriet van hun familie.
Onze gedachten gaan ook uit aan de gewonden en allen die door deze tragedie, in welke hoedanigheid dan ook, getroffen zijn.” Albert verzekert Filip en het Belgische volk van “gevoelens van diep medeleven en diepe solidariteit in deze wrede beproeving.”

Update 11:52 Koning Harald van Noorwegen reageert:
Uwe Majesteit, Ik heb met grote droefheid het nieuws ontvangen van de gruwelijke aanslagen vandaag in Brussel, die in vele doden en gewonden heeft geresulteerd.
Deze tragedie in het hart van Europa herinnert ons eens te meer aan het belang van de bescherming van de kern van onze democratische waarden. Namens mijzelf en het Noorse volk, stuur ik Uwe Majesteit mijn medeleven en vraag ik u mijn condoleances en diepste medeleven met de nabestaanden en het Belgische volk over te brengen. Harald R

Update 11:49 – Reactie Koninklijk Paleis Brussel:

“De Koning en de Koningin zijn geschokt door de aanslagen in de luchthaven van Brussel-Nationaal en de Brusselse metro. Geconfronteerd met deze laffe en gruwelijke daden, gaan de gedachten van de Koning en de Koningin in de eerste plaats naar de slachtoffers en hun families en naar de hulpdiensten die alles in het werk zetten om de slachtoffers op te vangen.”

Update 11:43Reactie Koning Willem-Alexander:
“Vanmorgen is ons buurland België getroffen door gewelddadige aanslagen waarbij onschuldige mensen zijn omgekomen. Ik heb Koning Filip mijn medeleven overgebracht. Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven. Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden.”

Update 11:05 – Het paleis in Brussel is ontruimd vanwege de vondst van een verdacht pakketje, zo meldt de Waalse krant Le Soir.

Update 10:55 – De Spaanse koning Felipe via Twitter gereageerd op het nieuws over de terroristische aanslagen in Brussel.
“Geschokt door de aanslagen in de hoofdstad van Europa, Brussel. Onze solidariteit en steun voor België, haar instellingen en het Belgische volk.”

Koning Filip:
“geschokt door gebeurtenissen van vanochtend”

Koning Filip wordt continu op de hoogte gehouden over de gebeurtenissen rondom aanslagen in Brussel door regering en veiligheidsdiensten. Dat zegt een woordvoerder van het Koninklijk Paleis in Brussel. Dinsdagochtend vonden meerdere bomaanslagen plaats op de luchthaven en een metrostation, waarbij naar alle waarschijnlijkheid tientallen doden zijn gevallen. Of de afspraken van de koning en koningin vandaag worden afgezegd, is niet duidelijk, maar wel waarschijnlijk. De woordvoerder verwacht later vandaag met een communiqué te komen over wijzigingen in de agenda.


Meer België