Koning Filip meest actief

Vorsten

04-01-2016 19:22:00

BRUSSEL – Koning Filip voert in België de lijst van in 2015 meest actieve leden van de koninklijke familie aan. Dat blijkt uit de optelsom die door verschillende media op basis van de persberichten van het paleis is gemaakt. De koning had 189 openbare optredens en ontving 162 keer iemand in audiëntie, onder wie met grote regelmaat premier Charles Michel.

Bij de optelsom zijn verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een staatsbezoek apart geteld. Op die manier komen de cijfers ook hoger uit dan van koning Willem-Alexander, bij wie die verdere opsplitsing doorgaans in de becijfering van zijn activiteiten niet wordt gemaakt. Ook is paleis Noordeinde veel spaarzamer met mededelingen over audiënties, waardoor die lager uitvallen dan ze in werkelijkheid zijn. Willem-Alexander kwam in 2015 op 187 optredens.

Koningin Mathilde kwam volgens de Belgische rekenmethodiek op 212 officiële optredens, een flinke sprong in vergelijking met het jaar ervoor (154 in 2014). Op de derde plaats komt prinses Astrid (119), al heeft die achter de schermen meermaals geklaagd dat ze van haar broer koning Filip te weinig werk krijgt. Dat ze toch zo hoog eindigt komt door het leiden van vol geplande meerdaagse economische missies, waardoor de teller snel oploopt.

Astrid wordt gevolgd door broer prins Laurent (72), die aanmerkelijk meer aan bod komt dan onder de regering van zijn vader koning Albert II. Het teruggetreden koningspaar is op eigen verzoek nauwelijks naar buiten getreden. Koningin Paola kwam tot 19 optredens en koning Albert tot slechts 17. In Nederland noteerde prinses Beatrix bijna drie keer zoveel als haar eveneens in 2013 afgetreden ex-collega.


Meer België

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft