Koning Filip wuift Trein der 1000 uit

Vorsten

05-05-2015 18:21:00

BRUSSEL – Koning Filip van België heeft dinsdagmiddag op het treinstation Brussel-Zuid jongeren uitgewuifd die met de trein naar het Poolse Krakau vertrokken. Met de vijfdaagse reis De trein der 1000 herdenken duizend jongeren de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 25.267 personen vanuit Mechelen per trein weggevoerd naar Auschwitz. In totaal vertrokken er 25 transporten van ongeveer duizend mannen, vrouwen en kinderen.

Koning Filip sprak volgens persbureau Belga met ongeveer twintig jonge passagiers en luisterde met de jongeren naar herinneringen van Henri Goldberg, voorzitter van de Stichting Auschwitz en een overlevende van de Holocaust. “Dit is niet zomaar een reis, maar een uitstap naar de hel”, zei Goldberg. “Als jullie gedeporteerden waren, zouden er slechts vijftig van jullie terugkomen.”

Onder de jongeren in de trein bevinden zich 750 Belgen en ook nog 250 jongeren uit andere Europese landen die onderweg opstappen. Op vrijdag 8 mei nemen de jongeren deel aan een internationale ceremonie in Birkenau (Auschwitz II) om het einde van de oorlog te herdenken.


Meer België

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft