Koning houdt toespraak bij WOI-herdenking

Vorsten

04-08-2014 09:41:00

LUIK – Koning Filip heeft een toespraak gehouden bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Luik. De Belgische vorst vertelde dat er veel is geofferd in deze oorlog. Maandag is het precies honderd jaar geleden dat de Duitsers België aanvielen.

“Er is sindsdien een lange weg afgelegd. En deze herdenking is nodig om de toekomst vorm te geven”, zei de koning in het Frans. Later in zijn toespraak schakelde hij over op het Nederlands. De koning bedankte de landen die aan Belgische zijde hebben gevochten. ”Deze oorlog moest de laatste zijn, er werden verdragen ondertekend en er werd vooruitgang geboekt. Maar de hoop op vrede werd al snel de grond ingeboord”, aldus Filip. “Amper twintig jaar daarna kwam er een nog wredere oorlog.”

De Belgische koning blikte in zijn toespraak ook vooruit. “We moeten beslissingen nemen om de vrede te waarborgen. Deze uitdaging is nog steeds zeer groot. We moeten ons richten op de toekomst. Een vreedzaam Europa, een verenigd Europa, een democratisch Europa. Onze voorouders droomden ervan en wij hebben het. Laten we het koesteren.”

Bij de herdenking zijn verschillende royals aanwezig. Prins William en zijn vrouw Catherine vertegenwoordigen koningin Elizabeth. En ook de Spaanse koning Felipe is bij de herdenking aanwezig.

Meer België