Koningin Fabiola stopt met hulpfonds

Vorsten

21-03-2014 07:54:00

BRUSSEL – Koningin Fabiola (85) stopt met het hulpfonds dat haar naam draagt. Dat blijkt uit een publicatie in het Belgisch Staatsblad. ”Gezien haar leeftijd” is de ontbinding van de organisatie een logische beslissing, aldus een woordvoerder van het hof tegenover de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

De koningin-weduwe is haar publieke activiteiten aan het afbouwen. Rond de jaarwisseling droeg ze al het erevoorzitterschap van de Koningin Elisabethwedstrijd over aan koningin Mathilde.

Het Hulpfonds van Koningin Fabiola, dat sociale projecten steunde, had vooral aandacht voor dyslexie en de strijd tegen mensenhandel. De resterende middelen van het fonds worden overgemaakt naar het ‘Hulpfonds van de Koningin’ – in dit geval de vorig jaar aangetreden koningin Mathilde.

Gedachtengoed

Fabiola overweegt ook te stoppen als erevoorzitter van de Koning Boudewijnstichting. Voor die functie heeft ze eveneens Mathilde in gedachten als vervangster. Ze ziet in haar de beste garantie om haar gedachtegoed en dat van Boudewijn te beschermen.

Volgens het hof blijft de koningin waar mogelijk actief, maar zal ze niet vaak meer in de openbaarheid treden. De laatste keer was dat vorig jaar op 31 juli, bij een herdenkingsmis voor haar in 1993 overleden echtgenoot koning Boudewijn. Bij de verloving van achterneef prins Amedeo vorige maand ontbrak Fabiola, hoewel ze op steenworp afstand woont van de plek waar Amedeo zijn Italiaanse verloofde voorstelde.

Meer België