Mathilde houdt toespraak in Washington

Vorsten

06-03-2015 18:18:00

WASHINGTON – Koningin Mathilde van België heeft vrijdag in Washington de openingstoespraak voor haar rekening genomen van het symposium Girls Impacted by Conflict and Civil Unrest. “Het is van vitaal belang de rechten en het welzijn van adolescente meisjes over de hele wereld te beschermen”, sprak de Belgische vorstin.

“Het is essentieel om degenen wier gezondheid, onderwijs en mensenrechten worden beïnvloed door conflicten en maatschappelijke onrust, te beschermen. België hecht veel belang aan de bevordering en bescherming van de rechten van vrouwen en meisjes als universele rechten van de mens.”

Het symposium werd georganiseerd door het International Center for Research on Women (ICRW). Mathilde maakt al enkele jaren deel uit van hun raad van advies. Het onderzoekscentrum wil de positie van vrouwen en meisjes in de maatschappij versterken en armoede bestrijden in de ontwikkelingslanden. Het zijn thema’s waar de Belgische koningin actief bij betrokken is. In de Amerikaanse hoofdstad had Mathilde ontmoetingen met de Wereldbankpresident Jim Yong Kim en IMF-directeur Christine Lagarde, zo is te zien op foto’s op het Twitter-account van het Belgische hof.

“We moeten onze ogen niet sluiten. Adolescente meisjes in conflictsituaties zijn bijzonder kwetsbaar. Ik wil graag met u zoeken naar manieren om de bedreigingen voor hun welzijn te verminderen en hun uitzichten te verbeteren”, zei Mathilde. Ze waarschuwde haar toehoorders dat conflicten onderwijs hinderen, wat de kansen voor meisjes verkleint. “Met weinig of geen opleiding zijn ze minder goed in staat om zichzelf te verdedigen. Daardoor zijn ze kwetsbaarder voor misbruik en uitbuiting. En als volwassenen zijn ze minder goed in staat hun eigen inkomsten te genereren.”


Meer België