Koningin Mathilde twee dagen bij VN

Vorsten

11-07-2016 13:03:00

De Belgische koningin Mathilde begint maandag een tweedaags werkbezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. De vorstin is sinds begin dit jaar speciaal pleitbezorger voor de duurzame ontwikkelingsdoelen die de lidstaten van de VN vorig jaar september unaniem hebben aangenomen. In dat verband houdt koningin Mathilde dinsdag ook een toespraak.

De doelstellingen moeten in 2030 zijn gerealiseerd en omvatten onder meer afspraken over het beëindigen van kindhuwelijken, betere toegankelijkheid van financiële diensten, klimaatbeheersing, terugdringen van kindersterfte en armoede. In totaal zijn er zeventien zogenoemde duurzaamheidsdoelen, de opvolger van de millenniumdoelen die de landen van de wereld zich in 2000 stelden.

Mathilde maakt deel uit van de zogenoemde ‘Sustainable Development Goals Advocacy Group’, waarvan ook kroonprinses Victoria van Zweden en sheikha Moza van Qatar lid zijn, naast onder anderen internet-ondernemer Jack Ma, voetballer Lionel Messi, zangeres Shakira, Unilever-baas Paul Polman en de Mozambikaanse polica Graça Machel.

Behalve het houden van een toespraak over de duurzame ontwikkelingsdoelen spreekt koning Mathilde ook een mede door België georganiseerd panel toe over kinderen die getroffen werden door gewapende conflicten. Ze delen goede praktijken over psychosociale rehabilitatie en sociale re-integratie op dit terrein.

Meer België