Laurent: politici moeten voorbeeld geven

Vorsten

21-07-2016 20:17:00

prins Laurent

Prins Laurent speelde donderdag een ondergeschikte rol bij de viering van de Belgische nationale feestdag. Bij het traditionele defilé zat hij moederziel alleen in een aparte ‘prinselijke loge’ naast het hoofdpodium met daarop zijn broer koning Filip en diens gezin, en donderdagochtend werd zijn aanwezigheid bij het Te Deum in Hasselt nauwelijks opgemerkt.

Tot de gebruiken van de feestdag, die in feite alleen in het centrum van Brussel echt wordt gevierd, behoort dat de koninklijke familie zich over het land verspreidt om in de verschillende landsdelen een katholieke dankmis bij te wonen. Het koningspaar doet dat in Brussel, en tegenwoordig worden prinses Astrid en prins Laurent eropuit gestuurd om in een provinciehoofdstad het Te Deum te horen zingen.

Anders dan in Brussel is er in de provincie ook een ontvangst na afloop en een receptie. Laurent, die niet werd vergezeld door zijn vrouw prinses Claire, voerde daar ook kort het woord, meldde persbureau Belga. “Hasselt is een stad van verbondenheid. Politici moeten daarin het goede voorbeeld geven”, aldus de prins.

Hij reageerde daarmee op de toespraak van burgemeester Hilde Claes die had gezegd dat de nationale feestdag een dag van verbondenheid en vriendschap moest zijn. “Een dag van mét elkaar leven in plaats van naast elkaar.”

Meer België