Laurent verdedigt stap naar Raad van State

Vorsten

2018-09-12 10:19:00

De Belgische prins Laurent stapt naar de Raad van State om de door de regering opgelegde strafkorting op zijn uitkering aan te vechten. “Ik doe het voor mijzelf en voor mijn familie”, aldus de prins in een woensdag verschenen interview met Le Soir Mag.

Hij verdedigt zijn ongebruikelijke stap, die al in juli werd aangekondigd, door te zeggen dat de toelage een compensatie is voor het feit dat hij niet mag werken en dus ook geen normale loopbaan heeft kunnen opbouwen. “Ik had geen andere keuze”, aldus de prins over de rechtsgang.

Laurent ontkent vorstelijk te kunnen leven van het inkomen dat hij van de staat krijgt. Daarvoor is het volgens hem te laag, “zo klein als het loon van een beginnende rechter”. Laurent ziet zijn inkomen dit jaar met 46.000 euro verminderd tot 262.000 euro.

De strafkorting is opgelegd omdat Laurent ondanks eerdere waarschuwingen buitenlandse contacten had zonder daarvoor toestemming te vragen van de regering of het paleis. Hij vierde, nota bene in uniform, het feest mee dat de Chinese ambassade organiseerde om de 70ste verjaardag van het Volksleger te vieren. Dat was voor premier Charles Michel reden om Laurent aan te pakken en het parlement ging daarmee akkoord.


Meer België