Leopold-beelden blijven in Hasselt en Sint-Truiden

Vorsten

11-06-2020 20:39:28

De standbeelden van de Belgische koning Leopold II in Hasselt en Sint-Truiden blijven voorlopig staan. Ook een straat die naar de omstreden vorst, die van 1865 tot 1909 regeerde, is genoemd in Sint-Truiden mag zijn naam behouden. Wel komt er een extra bod met duiding en context, meldt Belga.

In België is de discussie over standbeelden van koning Leopold II en andere vereringen weer opgelaaid. Na verschillende Black Lives Matter-protesten werden beelden besmeurd of beschadigd omdat de koning verantwoordelijk wordt gehouden voor een schrikbewind en de dood van 10 miljoen Congolezen in de toenmalige Kongo-Vrijstaat dat in de 19e eeuw zijn privébezit was.

In Hasselt werd al eerder over het beeld van Leopold gediscussieerd, waarna een verduidelijkend bord werd geplaatst. Het beeld hoeft daarom niet weg.

Ook Sint-Truiden gaat voor extra context, in ieder geval bij de straatnaamborden. “Straatnamen weerspiegelen onze geschiedenis. In de Belgische geschiedenis zitten passages die vandaag de dag niet meer door de beugel zouden kunnen, en die onder anderen met koning Leopold II geassocieerd worden. We mogen die geschiedenis evenwel niet vergeten”, stelt burgemeester Veerle Heeren.

In Ekeren werd een beeld van Leopold wel weggehaald en ook het universiteitsbestuur van Bergen besloot een standbeeld weg te halen. In Brussel is de discussie of Leopold II mag blijven of niet nog gaande.


Meer België

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.