Aan tafel bij koning Filip

Vorsten

04-08-2014 13:45:00

LUIK – Snel serveren en dooreten luidde maandag het devies in het Prinsbisschoppelijk Paleis van Luik – het provinciehuis – bij de lunch die koning Filip en koningin Mathilde aanboden aan hun gasten bij de plechtige internationale herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Enige snelheid was geboden omdat er nog meer herdenkingen op het programma stonden.

Voor het koningspaar eerst in het stadhuis van Luik met de Franse president François Hollande, daarna met de Duitse president Joachim Gauck in Leuven en tenslotte met de Britse prinsen William en Harry en Catherine in Bergen (Mons).

Traiteur Laurent Piront uit Waimes mocht in opdracht van de Belgische regering het menu opstellen en de etenswaren en wijnen leveren voor de lunch. Voor de lunch gebruikte hij producten uit heel België. Dat betekende voor koning Felipe van Spanje, erfgroothertog Guillaume van Luxemburg en de hertog en hertogin van Cambridge – William en Catherine – en het dozijn presidenten champagne uit 1999 als aperitief. Als voorgerechten stonden op het menu forel- en zalmtartaar, jonge groenten en spruiten uit Haspengouw, tomatensap met saffraan uit Wasseiges in de provincie Luik, hetgeen kon worden weggespoeld met een Riesling uit 2012.

Het hoofdgerecht bestond uit rundvlees met zwarte peper, tuingroenten en selderpuree, met mosterd uit het Duitstalige deel van België en een wijn Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande uit 2005. En een maaltijd in Luik zou niet compleet zijn zonder een Café liégeois – Luikse koffie – als afsluiting.

Meer België