Luister: koning Albert en de DNA-zaak

redactievorsten

2019-12-19 17:52:24

De kogel is door de kerk: de rechtbank heeft besloten dat de resultaten van Alberts DNA-test openbaar gemaakt zullen worden. In de nieuwe podcast vertelt Belgisch koningshuisverslaggever Wim Dehandschutter waarom erkenning voor Delphine Boël zo belangrijk is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Koning Albert II van België kan de resultaten van zijn DNA-test, die mogelijk bewijzen dat Delphine Boël zijn buitenechtelijke dochter is, niet langer tegenhouden. Het hoogste rechtscollege van België, het Hof van Cassatie, verwierp vrijdag 13 december zijn cassatieberoepen waarmee hij de bekendmaking van de DNA-analyse probeerde te voorkomen.

De 51-jarige Boël zegt al jaren dat het voormalige staatshoofd van België haar biologische vader is. Boël is een dochter van Sybille de Selys Longchamps, die in de jaren zestig een affaire met Albert zou hebben gehad. Ze was in 2013 al naar de familierechtbank gestapt, omdat ze wil worden erkend als de biologische dochter van de gepensioneerde vorst. De uitspraak van het Hof van Cassatie is een belangrijke overwinning voor haar.

In eerdere arresten had de rechter al geoordeeld dat Jacques Boël niet de wettelijke vader was van Delphine Boël en dat Albert II een DNA-analyse moest ondergaan. Albert ging tegen deze uitspraken in cassatie, maar heeft in mei al wel wangslijm met genetisch materiaal afgestaan. Het dossier keert nu terug naar het hof van beroep in Brussel.


Meer België

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt