Mathilde bij Koningin Elisabethwedstrijd

Vorsten

2015-05-31 11:31:00

BRUSSEL – Koningin Mathilde was zaterdagavond aanwezig bij de Koningin Elisabethwedstrijd. De koningin zag de Zuid-Koreaanse violiste Ji Young Lim de wedstrijd winnen. De Oekraïnse Oleksii Semenenko eindigde op de tweede plaats en de Amerikaan William Hagen werd door de jury als derde gekozen.

Persbureau Belga meldt dat de bekendmaking van de winnares niet vlekkeloos verliep. Door spraakverwarring dacht de eveneens Zuid-Koreaanse violiste Ji Yoon Lee even dat zij tot winnares was uitgeroepen. Dat misverstand kon volgens Belga snel worden rechtgezet.

Juryvoorzitter Arie van Lysebeth droeg de wedstrijd dit jaar op aan koningin Fabiola, zij overleed vorig jaar. Fabiola was bijna een halve eeuw lang erevoorzitter van de wedstrijd, benadrukte Van Lysebeth.

Nationaal orkest

De in totaal twaalf finalisten moesten tussen maandag 25 mei en zaterdag 30 mei in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een optreden geven, dat deden zij met een speciaal voor de wedstrijd geschreven werk. De kandidaten werden daarbij begeleid door het Nationaal Orkest van België. Er namen geen Belgen deel aan die finale. De twee Belgische deelnemers vielen bij de eerste ronde al af.

In de volgende Koningin Elisabethwedstrijd, in 2016, zullen pianisten het tegen elkaar opnemen.


Meer België

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie