Mathilde wil vrouwen aanmoedigen

Vorsten

08-03-2015 11:30:00

BRUSSEL – Koningin Mathilde heeft na haar bliksembezoek aan Washington voor het eerst sinds de troonwisseling in 2013 een kort interview gegeven aan Belgische media. ”Ik wil geen politiek standpunt innemen, maar als koningin kan ik wel de aandacht vestigen op problemen”, aldus Mathilde.

Mathilde was vrijdag in Amerika om te wijzen op het geweld dat meisjes en jonge vrouwen ondervinden in conflictgebieden. ”We zien elke dag slachtoffers op televisie. Deze beelden zijn verschrikkelijk. Mijn rol is de aandacht er nog meer op te vestigen en de vrouwen een stem te geven”, zei de koningin die voorbeelden aanhaalde uit Nigeria, Irak en Syrië.

Mathilde zag rolmodellen in de sterke vrouwen die ze ontmoette bij reizen naar Mali en Niger en herinnerde zich vrouwen die ze voor haar huwelijk bij reizen in Azië en Latijns-Amerika had ontmoet. De koningin vertelde dat ze de biografie van Nobelprijswinnares Malala aan haar oudste dochter Elisabeth had gegeven. ”Haar reactie was verbazend: Wow, wat een boodschap, zei ze. Ze ziet Malala niet als een slachtoffer, maar als een strijdster.”

De vraag of er in België quota moeten gelden voor vrouwen, ging Mathilde behendig uit de weg. ”Ik kan geen politieke vragen beantwoorden. Maar ik denk dat het belangrijk is om vrouwen aan te moedigen hun rol in de economie te vervullen. Ik heb met plezier zakenvrouwen gesproken tijdens economische missies. Ik blijf dat doen in de mate dat mijn rol dat toelaat.”

Meer België