Oekraïense vluchtelingen nog niet in panden Belgisch koningshuis

Vorsten

16-04-2022 15:42:03

De locaties waarin het Belgische koningshuis vluchtelingen uit Oekraïne wil opvangen zijn nog niet gereed. Een woordvoerder van het Koninklijk Paleis laat zaterdag aan het ANP weten dat de renovatie van de panden nog niet helemaal klaar is. Naar verwachting wordt komende week meer duidelijk over wanneer de opvang wel kan beginnen.

Half maart werd bekend dat koning Filip en koningin Mathilde drie Oekraïense gezinnen gaan opvangen in accommodaties van de Koninklijke Schenking. Dat is een openbare instelling en de beheerder van alle koninklijke gronden, kastelen en andere gebouwen. Volgens een woordvoerder zouden zo’n twaalf personen vanaf “de eerste helft van april” hun intrek nemen in de panden. Dat zou nu mogelijk de tweede helft van april worden. Tot die tijd wordt onder meer het interieur aangepast.

Waar de panden zich bevinden maakt het Koninklijk Paleis in verband met de privacy van de vluchtelingen niet bekend. Het wil daarmee voorkomen dat zij worden opgezocht of dat er bij de woningen wordt aangebeld.

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben aangegeven Oekraïense vluchtelingen op te gaan vangen. Dat zou moeten gebeuren in Kasteel Het Oude Loo, dat nu dienst doet als jachtslot. De Rijksvoorlichtingsdienst gaf eerder deze week aan dat zo’n 20 tot 30 mensen “de tweede helft van april” hun intrek moeten gaan nemen in het kasteel. Over de verdere invulling van de opvang is nog niet veel bekend.


Meer België

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug